Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

март 28, 2024, 19:05:49

 
Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:
 
   Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: [1] 2 3 ... 31   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Всичко, което ни интересува за новородено  (Прочетена 216065 пъти)
 
didi_vla1983
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 808


най-прекрасния син на света!!!!!!!!!!!!!


Моят сватбен албум

« -: февруари 27, 2008, 15:28:53 »

Предлагам нова темичка, в която да си задаваме въпроси и да си предоставяме интересна информация по повод новородените, т.к. е актуална и вълнува доста от бъдещите мами тук....Нека ако имаме да кажем нещо свързано с бебчетата, за което все още няма тема го споделяме тук... Wink

Аз започвам с Психичното развитие при деца от 0 до 3г.
, което струва ми се би било доста интересно за повечето бъдещи мами:


Стълбица за психичното развитие при кърмачетата:

До 4-та седмица след раждането на детето: Детето изправя глава за кратко време. Трепва и се вслушва в силен звук. Вглежда се в надвесен над него човек. Издава неопределени звуци.

8 седмици: Задържа главата си изправена, когато е взето на ръце. Следи с поглед движещи се предмети. Усмихва се, когато му се говори. Издава тихи гласни и гърлени звуци.

12 седмици: Държи главата си изправена, има опора на краката. Следи с глава движещи се предмети. Реагира оживено при говор. Гука често и продължително.

16седмици: Обръща глава по посока на звук. Посяга и хваща висящи играчки. Смее се с глас при закачки. Произнася разнообразни звуци.

20 седмици: Обръща се от гръб по корем. Хваща подадена играчка и я задържа. Различава познати и непознати хора. Различава гласа и тона при говорене.

24седмици: Опитва се да пълзи. Само взема играчка и се заиграва. Вглежда се в образа си в огледало. Произнася случайни звукосъчетания.

28седмици: Опитва се да сяда самостоятелно. Заиграва се продължително с играчка. Радва се на приятен човек. Произнася продължителни звукосъчетания.

32седмици: Изправя се хванато за опора. Настойчиво се добира до играчка. Радва се при игра на4 криеница\". Търси с поглед предмет при запитване.

36седмици:Пристъпва в страни. Чука две кубчета едно в друго. Прави\" довиждане\" с ръка. Произнася по подражание срички.

40седмици: Ходи водено за ръце. Различно играе с различни играчки. Радва се при похвала \" Браво\". Изпълнява поръчки по словесни указания.

44седмици:Ходи след подвижна опора. Поставя предмет в кутия. Радва се при име на приятен човек. Звукоподражава.

48седмици: Застоява се изправено без опора. Пие самостоятелно от чашка. Реагира с неудоволствие при забрана. Прави опити за произнасяне на първа дума.

52седмици /1г./: Пристъпва самостоятелно или с опора. Поставя две кубчета едно над друго. Радва се, когато изпълни задача. Произнася 4-5 осмислени думи.

Забележка: До 1 г.възрастта на детето се изчислява в седмици. Показателите са моторика,сензорика,емоционално и социално развитие и говор.Т.нар.квотиент на псих.развитие се изчислява със специална формула. Ако детето изостава в някои от показателите,място за тревога няма,всеки е различен и индивидуален. При проблем се консултирайте със специалист.

Психичното развитие от 1 до 3г.

Показатели:

15 месеца:Детето си служи с 10 и повече думи.Изпълнява добре поръчки.Държи молив и оставя следи.Държи лъжичка при хранене.Поставя 5 кубчета едно над друго.Ходи само,но често пада.

18 мес:Опитва се да свързва две думи в изречение.Иска всичко да свърши само.Драска спонтанно и с усърдие.Опитва се да се храни самостоятелно.Изобразява наблюдавани действия и играчки.Ходи стабилно,рядко пада.

21мес:Назовава 5 изображения по картина.Търси помощ от възрастен.Драска в границите на листа.Храни се самостоятелно.Хвърля топка в кутия.Опитва се да тича.

24мес:Задава първи въпроси.Влиза във взаимодействие с деца.Чертае хоризонтални и вертикални линии.Регулира физиологичните си нужди.Прегъва лист хартия.Качва се и слиза по стълба с опора.

30мес:Задава разнообразни въпроси.Може да се убеди с думи.Чертае крива затворена линия.Съобщава редовно за физиологичните си нужди.Откопчава копчета.Тича значително добре.

36мес:Може да разказва свързано.В играта се вживява в роля.Рисува балон и др.Само се съблича и събува.Вгнездява 5 кубчета.Качва се и слиза по стълба без опора.

Забележка:От 1 до 3 г. календарната възраст се изчислява в месеци.Показателите са:говор,емоционално и социално развитие,изобразителна д-ст,навици,умения на ръката и моторика.
Не забравяйте, за цялостното развитие на вашето дете основното е то да получава от родителите си преди всичко ЛЮБОВ.

Автор:
По Манова - Томова
Мариана Тодорова - детски социален педагог
« Последна редакция: март 20, 2008, 13:07:07 от Rossistela » Активен
didi_vla1983
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 808


най-прекрасния син на света!!!!!!!!!!!!!


Моят сватбен албум

« Отговор #1 -: февруари 27, 2008, 16:31:36 »

надявам се да е интересно и да си помогнем взаимно...
 
Ето още малко:
Как да прочистим бебешкото носле по естествен път

През зимата наред с красивия бял сняг идват и някои не толкова приятни неща - подсмърчане, кихане и запушено бебешко носле, което може да донесе много безсънни нощи на родителите. Причината е в незрялата имунна система на малкото дете, така че не са много нещата, които можете да направите, за да предпазите малкото дете от хрема. Допълнителна трудност причинява факта, че детето все още не може да издухва нослето си само. Това, което можете да направите, е да облекчите неприятното изживяване и за двама ви, като използвате няколко прости техники, приложими в домашни условия.

Овлажнител
Поставете в бебешката стая овлажнител за въздух със студено разпръскване или овлажнител с пара. Сменяйте водата всеки ден, за да не допуснете появата на плесен. Сухият въздух прави запушването на носа по-тежко, тъй като води до сгъстяване на секрета. Овлажняването на въздуха разрежда секрета и го прави по-подвижен, което помага за изхвърлянето му.

Използване на пара
Вземете детето с вас в банята. Поставете го на детска седалка или люлка. Затворете вратата и пуснете горещия душ. Останете заедно с бебето в изпълнения с пара въздух за 5-10 минути. Можете да правите това по два пъти на ден. Парата действа много положително за естественото отпушване на нослето.

Евкалипт или мента
Купете продукти за банята на детето, които съдържат евкалипт или мента. Използвайте ги, когато къпете бебчо с по-топличка вода, особено преди лягане. Изпаренията от водата при къпане ще помогнат за отпушването на нослето на детенцето. Такива продукти обикновено се препоръчват за бебета над 3 месеца.

Помпичка за нос
Изтеглете секрета от бебешкото носле с помощта на специална помпичка. Такива се продават в почти всяка аптека. Правете това преди хранене и заспиване, за да облекчите бебчо.

    * Натиснете балона на помпата, така че да изкарате въздуха навън
    * Внимателно поставете върха й в бебешката ноздра
    * Освободете балона на помпата и я махнете бавно
    * Повторете няколко пъти ако е необходимо
    * Измивайте помпичката с топла вода след всяка употреба

Физиологичен разтвор
Използването на физиологичен разтвор помага за отслабване на секрета. Можете да закупите такъв от аптека или да си направите сами. Разбъркайте 1/4 лъжица сол в 1 чаша вода. Съхранявайте разтвора в пластмасова бутилка. Използвайте го по следния начин:

    * Леко наклонете главата на бебчо назад
    * Сложете по 1-2 капки от разтвора във всяка от ноздрите
    * Внимавайте, да не капнете неволно в очите на детето
    * Изчакайте 5-10 секунди и изтеглете секрета от всяка ноздра с помощта на помпичка за носле
    * Повтаряйте процедурата на всеки 4 часа
    * Измивайте помпичката с топла вода след всяка употреба

Креватчето
Подпрете креватчето на бебето така, че да повдигнете главата му с 5 до 15 сантиметра. Това ще помогне да се ограничи натрупването на секрет, отделян от синусите и бебето ще спи по-добре.
Активен
m_a_g_i_vs
Сватбен ШАМАН
*
Пол: Жена
Публикации: 1261


Сърцето ми се раздели на две....


Моят сватбен албум

« Отговор #2 -: февруари 27, 2008, 20:03:46 »

didi_vla1983  браво на теб  Bravo много хубава тема си измислила да направиш ,наистина имаме нужда от такава ,защото все повече неща ни вълнуват за новородените бебчета  smile good

Въпроси вълнуващи родителите


Колко често да стерилизирам залъгалката и шишетата на бебето?

За най-малките бебенца е важно шишетата, бибероните и залъгалката да се стерилизират преди всяка употреба, като преди това добре се измиват под течаща вода. Ако залъгалката падне на земята по време на разходка, веднага я подменете с друга (резервна). В никакъв случай не слагайте мръсния биберон в устата на бебето – по този начин ще внесете в организма му бактерии и нечистотии. Много често майките облизват падналия биберон и след това го връщат в устата на бебето. Това е абсолютно недопустимо. Както и никога не топете биберона-залъгалка в мед или захарни разтвори ,защото това променя средата на устната кухина и е възможно да се развият гъбички в устата на бебетол
 
На какво да обръщам внимание в грижата за пъпчето?

Най-важното е пъпчето да е винаги идеално сухо. За тази цел трябва да третирате мястото с антибиотична пудра при всяка смяна на пелените. Ако по време на баня няколко капки вода попаднат върху него, не се притеснявайте. Вземете чиста кърпа и внимателно попийте. Почистете с памуче с 95° спирт.
Пъпчето трябва да падне само до 14-ия ден след изписването. Ако продължава да кърви, задължително се консултирайте с педиатър.
 
Когато бебето заплаче, веднага ли да го взема на ръце, или първо да се опитам да го успокоя?

През първите 4-6 седмици е добре да вземате на ръце бебето, ако плаче продължително (повече от пет минути). След това бихте могли да го оставяте да плаче малко по-продължително. Важно е детето да не е с усещането, че е изоставено. Понякога е напълно достатъчно да му говорите с успокояващ тон. Така то ще знае: мама и тате са винаги до мен, когато имам нужда от нещо.
 
Да пазя ли тишина, докато бебето спи?

В никакъв случай. Говорът (но не и викането) и шумовете действат по-скоро успокояващо на бебето. Ще направите услуга и на себе си, и на него, ако не ограничавате шума в дома си. Децата, отглеждани в тишина, са по-нервни и по-чувствителни към шума.
 
Какъв биберон да избера: силиконов или каучуков?

Препоръчват се бибероните от естествен каучук, макар че имат по-къс живот от силиконовите. Каучукът е по-мек и еластичен от силикона и бебето използва по-малко усилие да суче. Освен това каучукът запазва температурата на течността. Изборът на биберон зависи изцяло от вашите предпочитания. Много по-добре за бъдещите зъбки и захапка на бебето е да свикне да се успокоява с биберон-залъгалка вместо с пръстче (най-често палеца).
 
Трябва ли да оригваме бебето след всяко хранене?

Важно е бебетата винаги да се оригват след хранене. Ако детето суче спокойно, то поема минимално количество въздух и вероятно невинаги се оригва. След хранене вземете бебето на ръце, подпрете го на рамото си и го погалете по гръбчето, за да върне обратно поетия въздух. По-лакомите бебета гълтат повече въздух по време на хранене и се оригват по-лесно и шумно.
 
Кога за първи път да изкъпя бебето?

Ако пъпчето вече е паднало, значи е време за първата баня. Обърнете внимание на това температурата на водата да е приятна на пипане (направете теста с лакътя – там кожата е изключително тънка и топлочувствителна, за разлика от кожата на дланите). Достатъчно е да къпите бебето три-четири пъти седмично. Ако имате желание, след банята може да направите леко масажче на бебето (от главата до петите).
 
Кога да изведа бебето за първи път на разходка?
Първите десет дни от живота на бебето е най-добре да преминат в домашна обстановка (същото важи и за родилката). Разбира се, може да излизате на въздух за няколко минути, ако атмосферните условия го позволяват. През студените месеци бебето ще се чувства най-добре, ако по време на разходка е в бебешката количка с топло чувалче. Отменете разходката, ако е много ветровито, мъгливо или прекалено влажно.
 
« Последна редакция: февруари 28, 2008, 09:56:41 от maria_lakova » Активен
m_a_g_i_vs
Сватбен ШАМАН
*
Пол: Жена
Публикации: 1261


Сърцето ми се раздели на две....


Моят сватбен албум

« Отговор #3 -: февруари 27, 2008, 20:15:44 »

и още малко за новородените бебчета  smile

Физиологичната жълтеница на новороденото се появява на 3-6-тия ден след раждането, постепенно отслабва и изчезва напълно към 7-8-мия ден. Жълтеницата е резултат на нормално за възрастта разпадане на част от червените кръвни клетки на новороденото и образуване на жълт пигмент /билирубин/. Черният дроб не успява да елиминира билирубина изцяло чрез жлъчката, капилярите стават пропускливи и той се натрупва в кожата, която се оцветява в портокалов цвят. При по-силна изразена жълтеница очите на бебето могат също да се оцветят в жълто-портокалов цвят. Урината и изпражненията не променят цвета си. Новороденото е в добро общо състояние, но е леко сънливо и не суче добре.
Активен
vanis
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1584



« Отговор #4 -: февруари 28, 2008, 09:36:40 »

Позволено ли е в стаята в която спи бебето да има цветя?Чувала съм че не е препоръчтилено, но никъде не съм чела по въпроса.
Активен
Abii
Професор
****
Пол: Жена
Публикации: 451


http://svatba-biju.com/


« Отговор #5 -: февруари 28, 2008, 09:58:29 »

 Когато децата ми бяха бебета  педиатарката ни посъветва да изкараме от стаята аквариума, саксиите и плюшените играчки . Казват че не е хубаво защото използват кислорода, който е в стаята а особенно ако има и цъфтящо цвета предизвиква много често алергии. Изпаренията и от пръстта и от аквариума  и прахта която се събира по  плюшените играчки са вредни за мъниците.
Активен
didi_vla1983
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 808


най-прекрасния син на света!!!!!!!!!!!!!


Моят сватбен албум

« Отговор #6 -: февруари 28, 2008, 11:28:25 »

Ако някой знае отговорите и аз имам няколко въпроса:
1.наистина ли бебчето се къпе за първи път чак, когато му падне пъпчето?
2.наистина ли като съвсем новородено не трябва веднага да го вземаме на ръце като плаче, а да изчакаме малко? (и на други места го четох, че и в книги)
3. до кога стерилизираме биберони и залъгалки - доакто ги ползва бебчо или като стане на няколко месеца не е необходимо чак толкова да се пази - нали все пак трябва да развива имунната си ситема... crazy
Активен
Stenin
Професор
****
Публикации: 353



« Отговор #7 -: март 05, 2008, 10:58:55 »

Диди, аз още не съм станала мама,  но ме вълнуват същите въпроси като теб и какви ли не други... могада ти кажа какво споделиха с мен по отношение на къпането - ако бебчето е с пластмасова щипка на пъпчето, няма никакъв проблем да се къпе, но след това трябва внимателно и старателно да се подсуши и да се третира със спирт и пудра преди да се сложи пеленката pardon Това е, което на мен ми обясниха.
За стерилизирането знам, че е задължително, но до коя възраст... ще чакаме някоя опитна мама да ни каже smile и да даде някой и друг съвет good
Активен
Rossistela
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1863



Моят сватбен албум

« Отговор #8 -: март 05, 2008, 11:20:17 »

На дъщеря ни пъпчето падна още в болницата,тъй като ние прекарахме там 7 дни.Изкъпахме си я още първата вечер вкъщи,като по съвет на педито се стараехме да запазим мястото сухо с памучна пеленка в ръката по време на банята първите два-три дни докато си заздравее хубаво.Когато пъпчето още не е паднало зная,че трябва да се пази от намокряне,да се подсушава старателно и да се третира със специална пудра,както е казала Stenin.И още нещо за пъпчето-ако е изпъкнало е хубаво да се "хване" навреме-ние слагахме на щерчицата специални лепенки (водоустойчиви,сменяхме по 1-2 на седмица) в продължение на два месеца,за да може да се прибере,но не успяхме съвсем,защото ни посъветваха малко късно..
Аз стерилизирах всичко в стерилизатор до към годинката.Някои го правят до към 6-7 месец,че дори и до по-рано,въпрос на предпочитание pardon
А относно гушкането....ние много си я гушкахме бебка (особено в периода на коликите), не ни даваше сърце да я оставим да плаче в креватчето.Но това не доведе до нейното разглезване-тя никога не е заспивала на ръце (може би понякога в първия месец-два).Когато някой се впечатляваше колко много се гушкаме все отговарях,че няма да имам сто деца и после ще я търсим близостта,а няма да я има...просто е най-добре да слушаме сърцето си!

Активен
Abii
Професор
****
Пол: Жена
Публикации: 451


http://svatba-biju.com/


« Отговор #9 -: март 05, 2008, 11:34:24 »

Дидка колкото до плача не е задължително да го вдигаш бебока при всеки плач  защото си хитруши и бързо свикват с по приятното .Но от плач до плач има разлика.При момченцата при по продължителен рев понякога се исипват.
  При къпане на бебето се внимава да не се намокри пъпната раничка. Веднага след къпането пъпчето се почиства добре с памуче, намокрено със спирт, като се капват няколко капки върху пъпчето. Това се повтаря и няколко пъти през деня, за да не се събира секрет.Поръсването с дерматол, сулфатиацол и други пудри не е желателно, защото от тях се образува коричка, секретът трудно се почиства, а отдолу може да се развие и инфекция.Докато пъпчето не е паднало и една седмица след това, бебето не се поставя във ваничката, а се къпе под течаща вода. Хващаме с длан откъм гърдичките и коремчето, като държим пелена плътно до пъпа. Измиваме добре главичката, гръбчето, дупето. Ако все пак сме намокрили пъпчето, добре го почистваме със спирт. Когато пъпният остатък падне, при къпане може да се сложи специална лепенка за пъпче, която след това се маха и мястото пак се почиства със спирт.
А за стерилизацията от моето джипи знам че е до 6 месец тъй като в млякота се образуван микроорганизми и е добре да се стерилизират .Това е което помня . good
« Последна редакция: март 05, 2008, 11:40:00 от Abii » Активен
didi_vla1983
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 808


най-прекрасния син на света!!!!!!!!!!!!!


Моят сватбен албум

« Отговор #10 -: март 12, 2008, 10:27:35 »

Бъдещи мами вижте какво открих - още малко полезно инфо:

Биберонът - по-късно...
По-добре е да се изчака една до две седмици, преди да се даде на бебето биберон-залъгалка. Начинът на сукане на биберона се различава от сученето от гърдата. Ако сучат от шише в първите няколко дни, една част от бебета се объркват. Затова най-добре е да се научат първо да сучат от гърда...
Активен
virgin
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 573


Вече съм мами на две малки мадами!


Моят сватбен албум

« Отговор #11 -: март 13, 2008, 10:35:17 »

И ние започнахме с единичката на Памперс. Даже са ни големички. blum При нас 1 седмица = 1 пакет Oh my ...
Активен
kleo_20
Leader
****
Публикации: 5436


Мама на едно малко диване!!!


Моят сватбен албум

« Отговор #12 -: март 13, 2008, 10:39:53 »

 Oh my ... извинявай може да съм невежа ама един пакет не е ли=48бройки blushмале много ака това бебе!!
аз вече имам едно подаръче за бебето купено но ще ми го дадат когато го усетя за първи път yahoo ехее аз още не съм гледала по магазините а за мен и бебо има хора които да помислят от сега  blum
Активен
virgin
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 573


Вече съм мами на две малки мадами!


Моят сватбен албум

« Отговор #13 -: март 13, 2008, 10:44:55 »

хехе, Клео, верно много ака нашата мома. laugh За бройката - мързи ме сега да ида да видя, май толко пише на пакета. nea
Активен
m_a_g_i_vs
Сватбен ШАМАН
*
Пол: Жена
Публикации: 1261


Сърцето ми се раздели на две....


Моят сватбен албум

« Отговор #14 -: март 13, 2008, 10:48:13 »

леле virgin  наистинали толкова бързо вървят тея памперси  shok
а Клео този пакет дето сме си взели е 44 броя ,може би има различни бройки ,но аз където гледах имаше само този от 44
Активен
Страници: [1] 2 3 ... 31   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2011, Simple Machines