Майчинство

Физически характеристики на новороденото

31.07.2009г. / 13 57ч.
Вергиния Генова
Физически характеристики на новороденото

Майките са много щастливи, когато видят своето новородено ангелче, но и често шокирани и уплашени. През главите им като вятър минават какви ли не мисли: от “толкова ли грозно дете сме създали”, “дали всичко си му е наред”, “каква безформена глава”, “дали не е болно с тези лишеи” и какво ли още не.
И на пръв поглед нашият сладък потомец може наистина да е доста нелицеприятен, но трябва да си повтаряме, че това е само временно.
Майките, които посещават училище за бременни трябва да са наясно с онова, което трябва да очакват и да не се притесняват, но за всички останали ще обобщим накратко за някои физически характеристики на новородените.
Трябва да знаем, че те не са дефекти, не са вследствие на нищо ужасно, а логично следствие от деветте месеца подводно съществувание.

Да започнем с кожата на бебето. Наблюдаващият лекар, може би ви е осведомил, че в зависимост от това колко близо до термина е било раждането кожата на бебетата е различна.
Ако раждането е било преждевременно бебетата имат тънка, прозрачна кожа, която е покрита с фин мъх, наречен лануго. Може да са покрити и с белезникава слуз, която предпазва тялото от амниотичната течност в утробата на майката.
Така че колкото по-близо до термина се роди вашето бебе, толкова по-красива (от наша гледна точка) кожа ще има то.
Всички бебета се раждат с розовееща (червенееща) кожа, заради кръвоносните съдове, които прозират през тъничката тъкан. А истинският цвят на кожата се проявява постепенно до първата година. Това обяснява и размяната на бебета дори ако те са от различни раси (черна и бяла).

Малките бели или жълти точици по лицето, които приличат на малки пъпки също могат да притеснят младите майки. Тези бели точици обикновено изчезват в рамките на три четири седмици след раждането от самосебеси.

Родилните петна могат да са с различна форма, цвят и размер. Те също будят притеснение, особено ако са на по видими части от тялото, по-големи или много по-тъмни. Трябва да знаем, че повечето родилни петна са безопасни и изчезват през първите няколко години от живота на детето, други обаче остават за постоянно.

Жълтият цвят на бебето през първите дни е сигнал за форма на жълтеница. Това също не е притеснително, голяма част от бебетата изкарват жълтеница още в болницата.

Косата на бебето е различна от постоянната. Някои бебета се раждат с гъста коса, други без коса. Според поверията, ако майката много повръща по време на бременността, то бебето ще се роди с много гъста коса.
Но така или иначе бебето не се ражда с цвета на косата, който ще му бъде за постоянно. Може бебето да се роди с гарваново черна коса, а после да е блондин или обратното. Също е възможно да установите, че на места бебето няма никаква коса – тогава трябва да го поставяте да лежи в друга поза и така постепенно цялата главичка ще се покрие с бебешка косичка.

Очите на бебето – както знаем бебетата от бялата раса се раждат със синьо-сиви очи и чак след няколко месеца или дори година придобиват истинския си цвят.

Голяма и безформена глава – Бебетата родени по естествен път се раждат с непропорционално големи и безформени глави. И какво друго да очакваме, ако горкото мъниче си е пробивало път понякога повече от 12 часа през тесния родов канал? Хубаво е, че фонтанелата все още не е затворена и до няколко месеца главата се оформя и всички кривини се изправят.

Непропорционален размер на тялото – новородените имат къси крака и разширени торсове и почти нямат вратлета. Тези аномалии са вследствие на продължителното стоене на малкото човече свито, но бързо се оправят.

Подути гениталии – възможно е гениталиите и на момченцата и на момиченцата да са подути, това е вследствие на голямата доза женски хормони получени от майката преди раждането.

Така че, ако забележим някои от тези аномалии в нашето новородено бебе, то не би трябвало да се притесняваме. Но за по-сигурно е добре да се консултираме с акушер, за да разсеем всякакви опасения.

***

Пожелания за новородено

Все повече преждевременни раждания и у нас

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Диана ( преди 11 години )
И двете ми деца са родени по естествен път след трудни и мъчителни раждания продължили повече от 10 часа и с изтекли води. Родиха се с нормални, добре оформени глави и тела, като разликата между тях беше във формата на таза. Тазът на момичето беше по-широк от тоя на момчето. Не стряскайте родилките. Безформената и голяма глава зависи от гените, които са му предали родителите, а не от начина на раждане, защото тя не може да стане голяма точно, когато се ражда детето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
dr temenuga ( преди 11 години )
искам бебе.и господ който всичко чува.взе че се заслуша.моля те господи,от дъното на сърцето си те моля помогни ми.ще бъда чудесна майка,за моето бебе.ти си знаеш.няма да те посрамя.ще дам каквото трябва.и себе си.в курбан.а то ще ти принадлежидокато е жив.твой е.дано какичките ни помогнат.ще откъсна от себе си колкото трябва живот,за да го получа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
ина ( преди 11 години )
Моето бебче, първите дни след раждането беше едно такова синьо-виолетово с една сплексана главица - също като извънземно. Трябваше да минат няколко дни, сигурно към една седмица, да свикна с него - физически и емоционално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Бу ( преди 11 години )
"Голяма и безформена глава Бебетата родени по естествен път се раждат с непропорционално големи и безформени глави."Не е добре да се пишат толкова ултимативни и категорични неща. Много бебета, родени вагинално, са с правилни глави; отделен въпрос, че както е практиката - и това не е непременно добро - да се ускорява раждането с окситоцин, ражданията много често протичат за по-кратко време. Големината на главата пък няма нищо общо с метода на раждане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар